Categories
Nyheter

Piratene, fildeling, og VM i snooker

Mennene bak “The Pirate Bay” (TPB) ble dømt til strenge straffer. Ett år i fengsel og 30 millioner i bot. Det måtte bli sånn. For det var jo helt opplagt et lovbrudd ute og gikk. TPB muliggjør spredning av materiale som er beskyttet av opphavsretten. Greit nok at det også blir spredd fullt lovlig materiale via TPB, men alle som har vært innom piratsiden vet godt at det er det ulovlige materialet som dominerer.

Det er forsåvidt helt riktig at TPB bare muliggjør ulovlig fildeling, og at det er brukerne av piratsiden som jo er de egentlige skurkene i denne saken, men det er noe som heter medskyldighet, og at TPB er skyldig i medskyldighet er hevet over enhver tvil.

Derfor var utfallet av rettsaken mot TPB gitt på forhånd. De måtte bli dømt, og ble da også dømt. Men det er ikke dette som er det viktige i denne saken. For deling av ulovlig materiale har foregått til alle tider.

Jeg husker at jeg og kameratene mine drev og kopierte spill til hverandre. Diskettene med spillene, de ulovlig kopierte spillene, leverte vi til hverandre med sykkel. Fildeling på internett er i grunnen akkurat det samme som vi drev med, bare med den forskjellen at fildeling på internett ikke krever massevis av dyre disketter og lange sykkelturer. Jeg kan laste ned den nyeste episoden av “24” fra en fyr som sitter i Kuala Lumpur. På min tid vil slikt vært utenkelig. Men i dag er det ikke bare mulig; det er dritlett også. Og kjapt. Og veldig praktisk.

Jeg vil ha det sånn. Jeg vil kunne se den nyeste episoden av “24” samme dag som den blir sendt i USA. Jeg vil se den nå, og jeg nekter å vente til TV2 finner plass i sitt sendeskjema. Jeg er kunden, jeg bestemmer. Sånn har det blitt, og sånn vil det forbli.

Det som overrasker meg i saken om fildeling er at plate- og underholdningsbransjen ikke tar poenget. At de ikke følger kundenes ønsker. At de ikke lager tjenester som utkonkurrerer piratene. Isteden for å saksøke enhver fjott med en PC burde de jo samarbeidet med piratene for å lage en tjeneste som fungerer. Det er et enomt paradoks at de lovlige alternativene der ute ikke når piratene til anklene engang på det aller viktigste punktet, nemlig kvalitet. De kan selvsagt ikke konkurrere på pris – det sier seg selv – men det burde vært en spore til bekymring for bransjen at de heller ikke klarer å konkurrere på kvalitet.

Jeg kan kjøpe den nyeste episoden av “24” på DVD. I oktober en gang. Det er lovlig. Men på en piratside kan jeg få den i dag. Kjøper jeg den nyeste episoden av “24” på DVD så må den avspilles i en DVD-spiller. Laster jeg den derimot ned fra en piratside kan jeg konvertere filen til hvilket format jeg vil. Jeg kan omså spille den av på mobilen. Jeg trenger det ikke, men valget er mitt. Velger jeg det lovlige alternativet har jeg ingen slike valg. Noen har valgt for meg.

Verdensmesterskapet i Snooker (rar biljard med små kuler) gjennomføres akkurat nå i Sheffield i England. Jeg har et ønske om å følge med. Problemet er at VM i Snooker sendes på Eurosport og BBC. Jeg har ingen av delene. Men internett har jeg, og derfor burde det være en smal sak å finne en løsning. Feil! Eurosport har en Web-TV-tjeneste som krever at jeg har Internet Explorer installert, noe jeg ikke har siden jeg altså har en Macintosh. Helt utrolig. Jeg var villig til å betale flere hundre kroner for å følge mesterskapet via Eurosport på nett, men Eurosport hadde lagt restriksjoner på sin tjeneste som gjør det umulig for meg å bruke den.

Neste forsøk var BBCs nettsider. Også her var jeg villig til å betale. Omså flere hundre kroner! Det stod ikke på noen måte på pengene. Jeg var betalingsvillig som fy. Men også BBC hadde lagt restriksjoner på sin tjeneste; man må nemlig ha en britisk IP-adresse for å kunne bruke tjenesten!

Det har selvsagt med rettigheter å gjøre, men det er også poenget:

På de ulovlige streaming-tjenestene finnes ingen slike restriksjoner. Jeg trenger ikke bruke Internet Explorer. Jeg kan bruke den nettleseren jeg vil. Jeg trenger ikke å ha en britisk IP-adresse. Jeg kan sitte hvor jeg vil i verden. Det lovlige alternativet taper altså på det viktigste punktene; brukervennlighet og kvalitet. De lovlige alternativene har masse restriksjoner. De ulovlige alternativene har ingen slike restriksjoner. Det er et tankekors.

Spotify er ettter min vurdering nettets aller beste tjeneste. Den overgår TPB på alle punkter. Spotify er brukervennlig. Alt jeg trenger å gjøre er å skrive inn navnet til en artist, så gir Spotify meg alle platene jeg måtte ønske på et blunk.

Ingen venting, ingen skumle virus, ingen rare filer. Jeg finner til og med sær, norsk musikk som jeg hørte på i min ungdom. Du finner ikke sær, norsk musikk på TPB, men på Spotify ligger alt. Jeg har ikke lastet ned en eneste musikkfil fra TPB etter at jeg begynte å bruke Spotify. Rett og slett fordi Spotify utkonkurrer piratene både på kvalitet og brukervennlighet. Det eneste problemet jeg finne med Spotify er at tjenesten krever en internettforbindelse. Jeg kan derfor ikke bruke Spotify i bilen. Men det er bare et tidsspørsmål før dette problemet løser seg selv. Innen to, maks tre, år har vi internett tilgjengelig også i bilen. Vi har allerede internett tilgjengelig på mobilen, og prisene presses stadig nedover. Snart vil nettbaserte tjenester som Spotify helt erstatte CD-spilleren i bilen.

Jeg vil ikke ha noen problemer med å betale noen hundrelapper i måneden for en slik tjeneste. Ingen problemer. Det vil være helt rett og rimelig. Noen har laget musikken jeg hører på, og det er helt fair at disse noen får betaling for sitt arbeid. Det tragiske er at bransjen artistene jobber for ikke legger til rette for effektive og gode tjenester. Tjenester kundene vil ha. Vi som kunder velger TPB fordi TPB tilbyr en bedre tjeneste, ikke fordi vi liker å være kriminelle eller fordi vi vil ha alt gratis. Jeg vil for eksempel se VM i Snooker på en lovlig måte, men får ikke lov. Jeg var villig til å betale for å se VM i Snooker, men for å ikke muligheten.

Da er veien til ulovlige tjenester kort. Ja, jeg er kriminell, og det er vi nesten alle. Ikke fordi vi vil være kriminelle, men fordi vi tvinges til det. Det trenger ikke være sånn.

Noen må bare få ut fingeren.

PS! Hvis du lurte. Jeg fant en løsning på problemet med å se Snooker-VM på nettet. Jeg betalte ganske enkelt for en britisk Proxy-server, slik at BBCs nettside “tror” at jeg er Britisk. Jeg hadde mye heller betalt BBC direkte, men det fikk jeg ikke muligheten til – så mine penger gikk til en obskur forretningsmann i Indonesia isteden.

Håper Eurosport og BBC tar til vett til neste år. Jeg har pengene hvis de har tjenesten.